10 korakov pomladanskega čiščenja

pomladansko čiščenje

NAREDIMO RED V OMARAH

Tako kot omare z živili tudi omare z oblekami potrebujejo sistem in nek red, ki se ga je treba držati. Seveda, ko se nekam vselimo je na začetku vse super, postavimo si nek sistem zlaganja oblek, potem pa se zgodi življenje, pa letni časi, pa otroci in kar naenkrat ni več enega kompletnega para štumfov na spregled, namesto pomladanske majice pa te v omari čaka cel kup debelih zimskih puloverjev. Znebite se starih oblačil, ki se jih ne dotaknete več ali so popolnoma izgubila obliko in kakovost. Nato ločite oblačila glede na vrsto oblačil (spodnje majice, kratke majice)  ali glede na namembnost (“comfy” predal za trenirke, oblačila za službo, predal za nogavice….) Okej, tale je mal “sponsored” ampak nama se je tole izkazalo za odlično rešitev: Organizator do 40 oblačil.

UREDIMO OMARICE Z ŽIVILI

Tudi za omare z živili si lahko rezerviramo en cel dopoldan, pregledamo kaj ima pretečen rok in zavržemo vse, kar nam dela gnečo, živila smiselno uredimo po skupinah, jih preložimo v bolj lične in trajne embalaže ter si zapišemo datum trajanja.

OČISTIMO OKNA 

Tilnu vedno pravim, da morajo bit okna čista, drugače dober ČI ne more v hišo. No, dober ČI tudi do hrane ne pride, če kuhamo na umazanem štedilniku ampak o tem v kakšni od naslednjih točk. 😛

Namesto čiščenja samo notranje strani oken, poskrbite, da boste v spomladanskem času lepo vreme kar najbolje izkoristili in odstranili vse lise in madeže, za katere ponavadi ni dovolj časa. Seveda ne pozabite na varnost, sploh če se opravila lotevate v višjih nadstropjih. Če opravek zaradi višine ni varen, na pomoč vsekakor raje pokličite profesionalce. Pro tip? Moški imajo ponavadi kakšen centimeter več od nas, tako da jih le poprosite, da se stegnejo do tistih zgornjih delov okna. Obstajajo dobre možnosti, da jih bo zagrabil čistilni zanos. Veliko sreče s tem! 😀

HLADILNIK – TI VELIKA POŠAST! 

Tale opravek je na srečo že za mano in toplo ga priporočam vsem – četudi se je k temu delu težko spravit. Izvlecite vse police notranjega hladilnika in jih operite s toplo milnico. Presenečeni boste, kaj se skriva pod kakšnim predalom in kaj vse lahko pod njega izteče. Nato z gobo obrišite površine, ki jih na notranji strani ne morete odstraniti, preden jih položite nazaj na svoje mesto. Vsa živila čez rok zavržite in tista ostala živila pa smiselno uredite po skupinah, da bo vse skupaj bolj pregledno.

SPOMNIMO SE NA POSTELJNINO

Če niste eden tistih obsedenih ljudi, ki tudi kovtre in blazine pere na vsake dva tedna (jaz na primer definitivno nisem), priporočamo, da to storite vsaj ob menjavi letnih časov. So namreč pravo leglo odmrlih celic in alergenov. Prej seveda preberite navodila za vzdrževanje na deklaraciji, drugače pa kar pogumno z njimi v stroj! Boste videli, da boste bolje spali! Če ne gre drugače, jih operite na roke in razprostrite na pomladanski sonček.

VZMETNICA – NAJ BO BREZ MUCK!

Tudi na vzmetnici se nabere veliko odmrlih celic, muck, ostankov tkanine, dlak in še česa, zato jo le posesajte z ustreznim nastavkom na sesalniku, če imate možnost, pa jo za kakšen dan obrnite v pokončen položaj, da se malo prezrači, sploh če nimate optimalnega dna postelje, ki dopušča, da jogi diha.

KAJ JE TA VONJ PO ZAŽGANEM?

Verjetno prijateljica pečica! Ste že kdaj začeli vonjati nekaj zažganega, ko ste vklopili pečico? Morda je zadnji čas, da jo temeljito očistite. Notranjost ugasnjene pečice poškropite z mešanico sode bikarbone in nekaj kapljic belega kisa, in pustite 15 minut, da naredi svoje, nato pa umazanijo odstranite z gobo. Če ima vaša pečice funkcijo samodejnega čiščenja ali pirolize – hej, zmagali ste! Preskočite prejšnje korake in izvedite program po navodili proizvajalca aparata!

BANJA/TUŠ, UMIVALNIK IN PLOŠČICE

S krtačo na plan! Zdrgnite banjo ali tuš, umivalnik v kopalnice in preglejte stanje ploščic! Opazite plesen ali umazane fuge? Ta umazanija je prav gotovo škodljiva za zdravje ob vdihavanju, zato bodite tudi ob odstranjevanju previdni in si dihalne poti zaščitite z masko, dlani pa zaščitite z rokavicami. Drugače pa za začetek – probajte s sodo bikarbono in vinskim kisom!

SVETILA

Če kdaj gledate Anthonija v Hotelu Impossible, potem boste vedeli, da model rad podrgne po kakšnem robu slike ali zgornjem delu lustra, da preveri, koliko let se čistilke že niso dotaknile teh pozabljenih površin! Slednje pa so na žalost velik nabiralec prahu, zato se kar pogumno spravite nad njih s krpo in blagim čistilom.

KANTA ZA SMETI  … SMRDI?

Jah tudi prostor za odlaganje smeti je potreben naše pozornosti. Ne bi šli tako daleč kot tisti nori stric iz Polne hiše, ki je čistil čistila, ampak v teh naših kanticah, čisto na dnu, se vseeno skriva hudič in pol! Kakšni odpadki, ki so zleteli zraven, kakšna nezgoda z razlitjem, kaj neznanega zalepljenega …saj veste kaj mislim … Stuširajte, očistite, posušite. Nos vam bo hvaležen. No, ne med čiščenjem… Po tem… Haha.