Čiščenje s kisom: 10 načinov uporabe

Zakaj bi zapravljali denar za draga čistila, ko imate doma v shrambi nekaj popolnoma naravnega, okolju prijaznega in poceni? Že poznaš vse možnosti uporabe belega kisa? Odličen je za čiščenje in razkuževanje! Povrh vsega je še prijazen do vaših rok in dihal, za sabo pa pušča bleščeče in brezhibno očiščene površine. Pa veste, kje vse lahko kis uporabite kot čistilo? Predstavljamo vam 10 načinov uporabe kisa:

1. Čiščenje hladilnika: Notranjost hladilnika poškropite z mešanico kisa in vode (priporočamo razmerje 50/50) in obrišite z vlažno krpo.

2. Čiščenje kopalnice: Kis poškropite po umivalniku in pipah. Vse skupaj močno in temeljito obrišite s suho krpo.

3. Čiščenje stranišča: Poln lonček kisa zlijte po notranjih robovih straniščne školjke. Pustite, da učinkuje par ur, nato pa s krtačko še malo podrgnite in splaknite z vodo.

4. Čiščenje talnih preprog: Iz dveh žlic kisa in četrtine skodelice sode bikarbone lahko izdelate čistilno pasto. Dobro vtrite v preprogo in počakajte, da se posuši. Naslednji dan vse skupaj posesajte. Dobro je, da najprej majhen preizkus samo na delu preproge, da bi videli, kako se bo material odzval na kis.

5. Čiščenje pip in odtokov: Vodni kamen in lise so spremljevalec domala vsake pipe. Očistite jih z mešanico alkoholnega kisa in soli v razmerju pol pol, nato pa površino dobro zloščite z gobico oz splaknite z vodo.

6. Kis kot mehčalec: Pol jogurtovega lončka kisa dodajte v pralni stroj, v predal za mehčalec. Umetni mehčalci so tako popolnoma odveč, vaše perilo pa bo lepo dišalo po pralnem prašku.

7. Čiščenje oken: Za izdelavo pršila zmešajte kis in vodo v razmerju 50:50. Steklene površine obrišite s starim časopisnim papirjem.

8. Čiščenje mikrovalovne pečice: Beli kis z lahkoto očisti mikrovalovno pečico. Vanjo preprosto postavite našo Jezno Fani, v katero ste zlili polovico skodelice belega kisa in skodelico vode. Napravo prižgite in pustite, da tri do štiri minute na visoki temperaturi. Nato jo ugasnite in pustite Fani v mikrovalovni pečici še nekaj minut. Odprite vratca in obrišite notranjost.

9. Očistite pomivalni stroj: Enkrat na mesec dajte v svoj pomivalni stroj kis, prižgite običajni program. Stroj bo lepo očiščen, nadležnega vodnega kamna pa znatno manj.

10. Očistite škarje: Škarje se rade zamažejo, postanejo lepljive in težje režejo. Obrišite jih s krpo, namočeno v kis.