Januar, najbolj depresiven mesec?

januar depresija depresivnost

Ste tudi vi med tistimi, na katere sivo in turobno vreme slabo vpliva? Imate raje toplejše mesece, kot zimo?

Nekatere raziskave so pokazale, da je januar najbolj depresiven mesec. Zakaj? Telo se začne prebujati, z njim pa zavedanje, da smo ga v decembru zapostavili in pojedli in popili nešteto pregreh. Bančni račun si bo šele v teh dneh opomogel od nakupa daril ali pa smučarskih počitnic. Po pravljičnem času, preživetem v družbi najbližjih se je bilo treba ponovno vrniti na delovno mesto…

Pripravila sva nekaj nasvetov, kako se razvedriti v zimskih dneh:

Obdajte se z ljudmi in predmeti, ki vam veliko pomenijo. Dobite se z najboljšo prijateljico, s katero ste zmenek za kavo že neštetokrat prestavili, poglejte najljubši film, na vidno mesto si namestite citat, ki vam veliko pomeni.

lightbox črno bel a4 citati quotes napisi trend

Vzemite si čas za dobro knjigo. Odklopite vse tehnične naprave in pospravite prenosni računalnik, telefon, tablice. Zleknite se na kavč in uživajte ob svojih najljubših junakih skupaj s skodelico vročega čaja ali kave.

lučke cotton lights happy lights ambientalne lučke na vrvici knjiga

Pojdite v naravo. Narava je vedno dobra ideja. Napolnite pljuča s svežim zrakom in odklopite možgane od dnevnih skrbi. Če vam čas ne dopušča, da bi se vozili v gozd, se sprehodite po domačem naselju in se odpravite po opravkih peš.

nature pretty kranjska gora jezero jasna

Nič hudega, če ste kakšno novoletno resolucijo že opustili. Mogoče pač ni bila za vas. Poiščite alternativo, ki vam ustreza, ali pa se dosege cilja lotite po manjših korakih.

if you can dream it you can do it take away mug

Pobožajte svojega mačka, psa, zajčka, hrčka, papigo oz. drugega družabnika, ki vas ne spusti iz oči. Živali dokazano sproščujoče vplivajo na človekovo počutje.

cat muca maček hank domače živali skype call cute

Poskrbite, da si dnevno vzamete dovolj časa zase. Odtrgajte si vsaj pol ure – ko vstanete, ali preden greste spat. Odvijte telovadno blazino in naredite raztezne vaje ali pa se udobno usedite ali uležite in odklopite misli v sproščujočo meditacijo. Presenečeni boste nad rezultati!

today is a good day to smile take away coffee mug lonček za kavo

Smeh! Ne pozabite se smejati! Namesto turobnih dram si raje oglejte komedijo, pojdite po dolgem času v gledališče in si oglejte burlesko ali pa obiščite prijatelje in se podružite ob družabnih igrah. Družabne igre? Ja, še obstajajo. 🙂