Kako opremiti spalnico po Feng Shuiju

feng shui fengshui spalnica pravila osnove postelja postavitev pravilna

Priznajmo si – v spalnici preživljamo pomembne intimne trenutke pa tudi ogromen del našega življenja, zato je ključnega pomena, da je to prostor, v katerem se počutimo dobro: sproščeno in brez skrbi.

Če vsaj malo verjamemo v energijski svet, bomo poskrbeli za to, da bo pretok energije v prostoru nemoten, pohištvo pa postavljeno tako, da je v prostoru, s katerim razpolagamo, vse optimalno razporejeno.

In na kaj vse moramo biti po feng shuiju pozorni?

Naj strnem nekaj ključnih zapovedi, ki naj bi jih pri spalnem prostoru morali upoštevati, če se le da:

POLOŽAJ POSTELJE

Pazimo, da postelja ne stoji na osi vrata-okno. Na teh oseh se ni dobro zadrževati zaradi prepiha, to pravilo pa poznamo že dolgo časa, saj je to vselej pomenilo bolezen ali prehlad.

Najslabše je, da nam noge gledajo v ravni smeri proti vratom. Vzglavje naj bo ob steni, na kateri ni polic, nad posteljo pa naj tudi ne bi nameščali lestencev ali drugih večjih pohištvenih elementov, prav tako je slabo, da so nad posteljo tramovi ali druge izbokline.

PAZIMO NA RED

Pozorni smo  tudi na vzdrževanje reda v spalnici. Nepotrebne predmete raje shranjujemo v kakšnem drugem prostoru ali v kleti. Pod posteljo ne shranjujemo ničesar, da omogočimo energiji nemoten pretok. Postelje, v katerih se v ali pod posteljo nahaja del za shranjevanje tako iz feng-shuijskega stališča niso najbolj priporočljive.

GARDEROBNA OMARA

Garderobna omara naj bo v prostor umeščena tako, da je prostor v ravnovesju. Če gre za veliko omaro in za garderobo nimamo predvidenega samostojnega prostora, bo še najbolje postavljena nasproti postelje, na omari pa naj ne bo ogledal ali drugih odsevnih površin, usmerjenih v spalni del.

Pazimo tudi na to, kje shranjujemo elektronske naprave. V spalnico ne nameščamo televizorja (če že ne moremo brez njega, ga, kadar ni v uporabi, prekrijemo s pregrinjalom ali ga imamo v omari). Prav tako se v spalnici izogibamo računalnikom in delovnim kotičkom, mobilne telefone pa med spanjem umaknemo vsaj na drugo stran sobe, da nismo pod neposrednim vplivom škodljivega sevanja.

POSTAVITEV DRUGIH KOSOV POHIŠTVA

Poleg postelje so standarden del spalnice še nočne omarice, za katere je pomembno, da sta prisotni na obeh straneh postelje, da lahko zagotavljata ravnotežje in (simbolno) varnost obema, ki posteljo uporabljata. Pomembno je tudi, da v posteljo niso usmerjeni robovi kakšne od omar ali drugih elementov.

ROŽE IN DEKORATIVNI ELEMENTI

Rož naj bi se načeloma v spalnicah izogibali, saj kradejo našo pozornost. Prav iz tega razloga naj postelja tudi ne bi bila orientirana tako, da s pogledom vidimo direktno skozi okno. Od umetniških del lahko v bližino posteljo obesimo kakšno delo pomirjajočih barv, ki nam daje dober občutek. Izogibamo se portretov ljudi ali slik sorodnikov, ki gledajo na nas med spanjem, saj bomo tako manj sproščeni, zaradi nenehnega vtisa, da nas nekdo opazuje.

Primer dobrih postavitev postelje:

feng shui spalnica pravila postavitev postelje

feng shui dobra postavitev postelje primer spalnica pohištvo

Vir slik: http://www.letschatinteriordesign.com

Zapisano je delno povzeto po knjigi Špele Kryžanowski: Feng Shui in prispevku How to Feng Shui Your Bedroom dosegljivem na: http://www.wikihow.com/Feng-Shui-Your-Bedroom

Naslednjič pogledamo feng shui načela, ki veljajo za delavno sobo in otroško sobo. Se beremo! 😉

– Maja