[MI2] [DIY] Prenova kozarcev za vlaganje

Pa začnimo – z enostavnim DIY projektom. Kozarci za vlaganje. Vsem se nam doma valjajo prazni kozarci od raznih živil – kislih kumaric, vložene paprike, paradižnika in velika škoda bi jih bilo zavreči, saj imajo potencial, da iz njih nastanejo uporabne shranjevalne dozice za druga živila, luštni svečniki in še marsikaj.

Danes bomo izdelali posodico za shranjevanje kosmičev, začimb, sladkorja, moke in vsega ostalega, kar bi radi shranili v bolj prisrčno in praktično embalažo.

  • Najprej moramo s kozarcev odstraniti obstoječe nalepke in se znebiti vonja hrane, ki je v njih prvotno “prebivala”. Zato jih dobro operemo nato pa v celoti potopimo v vodo zmešano z detergentom in jih pustimo, da se namakajo nekaj ur, ali še bolje, čez noč. 
  • S pomočjo prstom olupimo nalepke s kozarcev. Če se kljub namakanju ne vdajo tako enostavno, poskusite nalepke odstraniti s pomočjo grobe gobice za pomivanje posode.
  • Če se poznajo sledi lepila, nanesite tanek sloj rastlinskega olja in pustite stati 30 minut. Nato ponovno podrgnite z gobico in sperite pod tekočo vodo.
  • Da bi se znebili vonja, zmešajte sodo bikarbono z vodo in mešanico vlijte v kozarec in na pokrovček ter pustite delovati nekaj ur.  Tudi limonin sok je učinkovit za ta namen.
  • Ko ste se znebili vonja in nalepk, kozarce dobro obrišite. Iz predala potegnite okrasne trakove washi tape z najljubšimi vzorčki in dekorirajte po svojemu okusu.