Najlepše pravljice za otroke: mojih top 5

pravljica maček muri

Ah, otroštvo je čaroben čas in moja nečakinja Lili ima že 3 leta in pol, zato ji za rojstne dneve in praznike najraje poklonim kakšno dobro knjigo – interaktivno knjigo ali pa slikanico, pravljico, da ji mami kaj dobrega prebere, preden zapre oči in odplava v spanec… Branje je super in spodbuja domišljijo, poslušanje zgodbic pa krepi besedni zaklad in blagodejno vpliva na razvijajočega se malega človeka… In kljub temu, da jo dobro založim tudi z najlepšimi dodatki za otroške sobice, je knjiga še vedno najlepši okras vsake poličke!

Spomnim se popularnih pravljic še iz našega otroštva, ki so prav zares legendarne in vse do danes niso izgubile na sporočilnosti in kvaliteti… Vas zanima mojih TOP 5?

OK, takole si sledijo:

Maček Muri – Kajetan Kovič

Nepozabna pravljica o črnem mačku iz Mačjega mesta, o njegovi prijateljici Muci Maci, o mačjem razbojniku Čombeju in drugih mačkah iz Mačjega mesta. Pisatelj Kajetan Kovič je v kratki zgodbi čudovito opisal prisrčno ozračje mačjega sveta. Knjiga obsega šestindvajset strani, na katerih se zgodba prepleta s pesmimi. Popestrena je z ilustracijami Jelke Reichman.

Tole kitico smo vsi znali na pamet, a ne?

“Ko zapoje zvonček v uri,  prebudi se maček Muri, s taco si oči pomane, vzdigne rep in hitro vstane…”

 

Moj prijatelj Poki Jakob – Kajetan Kovič

Še ena legendarna zgodbica, ki jo je spisal Kajetan Kovič. Knjiga obsega 78 strani, vsebuje pa tudi ilustracije Jelke Reichman. Prvič je izšla leta 1972. Naslovni lik je plišasti medvedek, ki živi pri učitelju (majhen deček) in njegovi družini. Medvedku je ime Piki, piše se Jakob. Ravnatelj, ki je pravzaprav učiteljev oče, opisuje različne prigode, ki jih doživljata medvedek in njegov lastnik.

 

Sapramiška – Svetlana Makarovič

Še ena slovenska pravljica, ki ne zbledi iz spomina kar tako. Mala siva miška se je nekega dne znašla iz oči v oči z mačko, ki je bila tako presenečena, da ji je ušla kletvica »sapramiš nazaj«. In tako je dobila Sapramiška svoje ime. Na robu travnika je stal skedenj in v njem je imela svoj dom miška Sapra. Od sestrične je v dar dobila tri lešnike. Ko je hotela prvega pojesti, si je zlomila zob. Odločila se je, da bo odšla poiskat pomoč…

 

Zlata mačja preja – Svetlana Makarovič

Ker slovenskih pravljic ni nikoli preveč, še ena dobra, malo novejša… Kot vemo, je Svetlana velika ljubiteljica mačk, zato nastopajo tudi v mnogih njenih zgodbicah za otroke…  Če citiramo Borisa A. Novaka: »Svetlanine pravljice mi pomagajo, da se bolje znajdem v svetu, v katerem se sicer čutim izgubljenega. Da se nasmejem samemu sebi in mi smeh da korajžo. Da se razjezim na hudobijo in mi jeza pokaže, kaj je prav in kaj je narobe. Da me lepota gane. Da se zganem in da grem na pot.«

Grdi raček – Hans C. Andersen

Legendarna pravljica “Grdi raček” je nastala izpod peresa pravljica Hansa Christiana Andersena. Grdi raček je kratka sodobna pravljica. Glavna književna oseba je mali grdi raček (v resnici labod), ki se je izvalil v račjem gnezdu, ker pa je drugačen od ostalih malih račk ga takoj označijo za grdega. V ospredje je postavljen motiv drugačnosti, ki je velik problem v odnosu med ljudmi še dandanes, saj se prepogosto srečujemo z njo in jo obravnavamo neenakostjo in predsodki. Pravljica nas želi naučiti sprejemati, še posebej pa ceniti drugačnost.

 

Pa tvoje najljubše zgodbice in pravljice za otroke? Zaupaj nam jih spodaj v komentarjih!